Nyt fra Grønt Forum
 

Nyt fra Grønt Forum - december 2022

 
Kære alle,
 
Året 2022 er ved at gå på hæld, og vi kigger tilbage på et efterår der har været fuld af møder med grønne aktive, nye projekter er skudt i gang og spændende planer for 2023 er lagt i støbeskeen. Vi har samlet en blanding af nyheder der samler op på efteråret og præsenterer nogle af planerne for det kommende år.
 
God læsning!
 
 

Del jeres gode historier

 
Eksempler på byttereoler i Vejle Kommune
Som altid har vi stort fokus på at formidle inspirerende og oplysende indhold, og sørge for at alle de gode historier om de lokale grønne initiativer kommer bredt ud. Det sker på sociale medier, via vores hjemmeside, nyhedsbreve eller e-mails.
 
I kan derfor altid tage fat i os, hvis I gerne vil dele jeres erfaringer, events eller projekter. Send os gerne en kort opsummering og et godt billede, som vi kan bruge til at sende ud sammen med evt. en invitation eller yderligere materialer.
 
Sørg for at de tilsendte materialerne egner sig til de kommunikationskanaler vi anvender, så sikrer vi os at det når den ønskede effekt.
 
Som noget nyt har vi opdateret vores hjemmeside og tilføjet nogle nye sider:
I kan som altid følge os på FacebookInstagram eller Linkedin.
 
 

Hjælp os med at holde naturen ren

 
Pige samler affald
 
Vi holder forårsrengøring af naturen i Vejle Kommune
 
Sæt kryds i kalenderen d. 25 og 26.marts 2023, hvor Vejle Kommune afholder Forårsrengøring i kommunen.
 
Det er en affaldsindsamlingskampagne, som Grønt Forum koordinerer for 17. år i træk. Vi håber I vil være med!
 
Mere praktisk info sendes ud på mail og lægges på hjemmesiden i januar. I kan dog allerede nu tilmelde jer til dagen til Dana på dalce@vejle.dk.
 
 
Kalder alle foreninger
 
Vejle Kommune er igen med i endnu en affaldsindsamlingskampagne, Ren Natur, som afvikles i samarbejde med organisationen Hold Danmark Ren. Vi byder ind med 15 ruter inden for Vejle Kommune. 
 
Lokale foreninger kan være med til at holde veje og stier fri for affald, og samtidig tjene lidt til foreningens kasse.
 
 
 

Kom med til Klimadagen i Vejle

 
Billede fra Vejle Fjordfestival
 
Den 28. januar står i klimaets tegn. Her skal Vejle Kommune nemlig have sin første klimadag, som vil foregå i Spinderihallerne fra kl. 13.30-17.30.
 
Vi sætter spot på klimaet og inviterer dig og hele familien til en spændende eftermiddag, hvor de grønne løsninger står i centrum.

På klimadagen kan du:

  • Lave sjove og inspirerende aktiviteter, hvor omdrejningspunktet er klima og bæredygtighed.
  • Få inspiration og værktøjer til, hvad du selv kan gøre i din hverdag for at leve mere klimavenligt.
  • Modtage rådgivning om bæredygtige boliger, grøn energi og varme, transport, forbrug og biodiversitet.
  • Opleve hvordan kommunen og lokalsamfund arbejder sammen om klimahandling.
  • Gå i dialog om, hvordan vi accelererer den grønne omstilling og bliver klimaneutrale.
 
 
Vi håber vi ses!
 
 

Gør jeres grønne ideer til virkelighed

 
Projekt fra grundejerforeningen Hejlskovparken om vild natur på fællesareal
Går I med ideer til lokale klimahandlinger?
 
Måske drømmer I om at skabe mere skov og biodiversitet, at flytte jeres lokalsamfund over på grønne energikilder, åbne en lokal repaircafe eller noget helt andet?
 
Så er Borgernes Grønne Omstillingspulje noget for jer.
 
I efteråret har puljen blandt andet støttet Egtved Rideklub med at klimaoptimere deres mødding, energiformidlingstiltag i Egtved, Foreningen Bæredygtig Bydel har fået midler til en workshop der skal samle viden og udvikle guidelines til at udvikle en bæredygtig bydel, et biodiversitetsområde ved grundejerforeningen Præstejorden ved Skibet og en repaircafe på Rødkilde Gymnasium.
 
Som noget nyt fra 2023, lægger vi Borgernes Grønne Omstillingspulje og Borgernes Klimapulje sammen, så man nu kan søge begge puljer samme sted. Det er derfor igen muligt at søge klimaprojekter på op til 300.000 kr. Alt sammen for at forenkle ansøgningsprocessen.
 
 
Tag fat i Maren Pilegård Andersen på mamaa@vejle.dk for sparring.
 
 

Vær med i vores netværk

 
Klimanetværksmøde ved Rørbæk Savværk og Danakilde
 
Grønt Forum driver p.t. to netværk, der samler grønne ildsjæle på tværs alt fra klimahandlinger til lokal dyrkning, biodiversitet og natur. Målet er at de to netværk skal udveksle erfaringer og inspiration og skabe dialog om hvordan kommunen kan understøtte lokal handling.
 
Gardeniser-netværket er resultatet af EU-projektet Gardeniser plus. Netværket har fokus på at samle lokale kræfter i Vejle Kommune omkring alt fra byhaver, vild natur, biodiversitet og lokal dyrkning. Der er allerede 30 medlemmer i netværket.
 
Klimanetværket for lokalsamfund er et netværk der er opstået i forlængelse af Klimalandsbyprojektet, hvor Vandel er udvalgt som klimalandsby. Netværket har til formål at samle alle de lokale grupper og initiativer i Vejle Kommune, der arbejder med klimatiltag på frivillig basis. Lige nu er 13 lokalsamfund og projekter medlemmer i netværket, og der er plads til mange flere.
 
Har I ideer og ønsker?
Vi er i fuld gang med at planlægge møderne i de to netværk for næste år, og vil meget gerne have jeres input:
  • Hvad er der brug for at samles om og diskutere i de to netværk?
  • Er der gode projekter eller initiativer vi skal besøge?
  • Hvad skal der til for at netværkene bliver relevante for jer?
 
 
 

Vandel Klimalandsby

 
Billede fra Vandel Repaircafe
 
Klimalandsbyprojektet, er et projekt under Udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati, hvor Vandel er udvalgt til Vejle Kommunes Klimalandsby. Det betyder at de sammen med kommunen samarbejder om at undersøge hvordan de kan mobilisere de lokale fællesskaber til lokal klimahandling og reduktion af deres CO2-udledning.
 
 Efteråret 2022 har stået på flere nye aktiviteter:
  • Lokale fællesspisninger med tematiske indslag om klimakost og energitiltag.
  • Udvikling af en klimaudstilling på det lokale museum der sætter fokus på fortid, nutid og fremtid ift. bæredygtigt forbrug.
  • Opsætning af en lokal formidlingspavillon der skal bruges som et informations- og mødested.        
  • Arbejde med den lokale Brugs’ energiomstilling, som særlig case.
  • Samarbejdsaftale om at de lokale borgere kan benytte Billund Genbrugsstation.       
  • Forsøg med sortering af nye affaldsfraktioner og deltagelse i studieprojekt om affaldstekstiler.
  • Igangsættelse af projekt om en lokal miniskov.
Året blev rundet af med en spørgeskemaundersøgelse for at lave en midtvejsstatus på projektets opbakning, værdiskabelse og CO2-udledning, og igangsættelse af planlægningen af et åben klimalandsby-event 3. juni 2023, hvor alle vil være velkomne.
 
 
 

Tak for i år!

 
Årsskiftet er en fantastisk mulighed for at reflektere over det forgangne år - og til at formulere ønsker og hensigter for det nye.
 
For os i sekretariatet er nytår også et stykke blankt papir. For det er kommunens borgere, jer, vores tætteste samarbejdspartnere, der sammen med os bestemmer, hvad der skal forgå i det nye år. Skriv derfor gerne jeres ønsker til os, så vi kan planlægge og udvikle sammen.
 
Vi vil også gerne benytte lejligheden til at sige tak for året der er gået.  Tak fordi I er med og støtter os i at udleve vores mission, om omstillingen til et mere bæredygtigt Danmark. Rigtig god jul og godt nytår!
 
 
Tak fordi du læste med